Uteplats

Regler om uteplatser

Syfte

Kommunen har en mängd krav på föreningen i egenskap av markägare. Som ett komplement till dessa regler har föreningen nedanstående regler, allt för att förenkla för medlemmar angående vad som gäller och ej. Reglerna är till för att vårt område ska vara välvårdat, trivsamt och säkert.

Kostnader som är relaterade till den yta enskild medlem disponerar bekostas av medlemmen.

Om otillåten konstruktion är uppförd och detta är påtalat till medlemmen ska åtgärd vidtas och bekostas av medlemmen. Ansvaret för tidigare uppförd konstruktion övertas vid överlåtelse.
Alla medlemmar har samma rättigheter och skyldigheter och ingen skall gynnas på annan medlems bekostnad

Uteplatsen på baksidan

Enligt ursprungsritningarna sträcker sig uteplatsen 1,8 meter ut från ytterväggen och längden/bredden är lika med lägenhetsbredden. Man får anlägga uteplats ytterligare 1,2 meter (totalt 3 meter) enligt nedanstående förutsättningar. Utöver uteplats disponeras, med tillhörande ansvar, också den ytan ut till häck, annan plantering eller annan avgränsning som ses som den naturliga gränsen för dispositionsytan. Den möjliga dispositionsytan ser olika ut beroende på lägenhet. Om den möjliga dispositionsytan är relativt liten och begränsas av t ex en asfalterad väg finns möjlighet att få dispens för att anordna en något större uteplats under förutsättning att det finns ett godkännande från styrelsen.

Vill man inte disponera den extra ytan behöver man meddela styrelsen detta.

  • Önskar man bygga altan eller sätta plattor på den ytan som man har dispositionsrätt över, måste man först få godkänt av styrelsen, genom en ritning/beskrivning.
  • Om du vill göra en fast installation som staket eller spaljé mellan dig och din/a grannar behöver du först får ett godkännande från dem, sen från styrelsen.
  • Bostadsrättsinnehavaren är skyldig att ta hand om den yta som disponeras.
  • Häck får vara högst 1,8 meter hög ovan mark. Häck bör inte vara mer än 0,5 meter djup.
  • Eget förråd, uterum eller pergola är inte tillåtet.
  • Markis får inte täcka större yta än uteplatsen och ska vara i samma kulör som det aktuella husets dörrar, fönster och balkonger.
  • När det finns planterade buskar träd etc. inom dispositionsområdet är det den boende som har ansvaret för att sköta om, beskära, rensa, ta hand om etc.
  • Det bruna plank som finns mellan altaner får ej målas i annan färg eller på andra sätt byggas om.
  • Uteplatser ska hållas välvårdade och eventuella förändringar ska harmonisera med omgivningen.
  • Om otillåten konstruktion är uppförd och detta är påtalat till medlemmen, ska åtgärd vidtas och bekostas av medlemmen. Ansvaret för tidigare uppförd konstruktion övertas vid överlåtelse.

Uteplatsen på framsidan

Enligt ursprungsritningarna framgår inget särskilt om uteplatsen på framsidan, mer än att de kallas för planteringsytor.

  1. Ytan avseende uteplatsen på framsidan får inte göras större än ursprungsytan.
  2. Uteplatsen får inte hindra framkomligheten för utryckningsfordon eller hindra snöröjning, sopning eller annat.
  3. Uteplatsen på framsidan är yta som är fri att disponera för lägenheterna på markplan som har fönster i anslutning till respektive uteplats.
  4. Innehavaren av lägenheten har alltid rätt att vara fredad utanför sitt eget fönster. Det gäller all nyttjande av platsen, t.ex. parkering av cyklar, barnvagn eller sittmöbler.
  5. Innehavarna av de två till fyra närmaste bostadsrätterna kan komma överens om att disponera uteplatsen tillsammans.
    • Innehavarna skall då skriftligen inkomma med överenskommelsen till styrelsen enligt punkten nedan. Finns inte avtal gäller alltid punkt 3 och 4.
    • Avtalet tecknas mellan två till fyra individer. Det är inte servitut som följer med kommande försäljningar och får inte ingå i försäljning av lägenhet. Det går heller inte friskriva från punkt 3 och 4 ovan. Avtalet ska innehålla syfte, förändring av uteplats, nyttjandetid, ändringsklausul, uppsägning och uppsägning i förtid (då det ekonomiskt ska regleras) samt avflyttningsklausul (nyinflyttad på nedervåningen kan ha andra tankar om dessa uteplatser).
    • Vid eventuell konflikt kommer styrelsen efterfråga avtal och hänvisa till punkt 3 och 4.

Området/ytan vid kortändan på husen

Området/ytan på husens kortsida är allmän yta för respektive hus som den specifika uteplatsen ligger i anslutning till.

  • Om man vill nyttja eller förändra den ytan på något sätt så tar man först upp det med grannarna och kommer överens. Därefter vänder sig man sig till styrelsen med en skriftlig beskrivning (gärna med bilder) av de förändring man vill genomföra. Alla som berörs ska skriva under förslaget.

Viktigt att veta om växter

Det är härligt med en grönskande uteplats men det finns några saker att tänka på:

  • Träd och kraftigare buskar får inte planteras i direkt intill byggnader eftersom de skadar husens grundläggning och fasader. Detsamma gäller klängväxter på fasader.
  • Befintliga träd och buskar ska beskäras så att lövverk med god marginal inte kommer i kontakt med fasader.
  • Växter på uteplats som måste tas bort i samband med renovering eller andra arbeten ersätts ej av föreningen.
  • Invasiva växter, t ex lupiner, jättloka och parkslide, får inte planteras inom föreningens område. Parkslide är totalt förbjudet eftersom den förstör ledningar och husgrunder samt är extremt svår att utrota. Upptäcker man invasiva växter i området ska detta felanmälas och hanteras av föreningens entreprenör. Parkslide får ej slängas i container.

Se mer information om invasiva växter här

https://www.sollentuna.se/bygga-bo–miljo/Din-bostad-och-tomt/invasiva-vaxter/

https://www.naturvardsverket.se/Amnen/Invasiva-frammande-arter/

https://www.naturvardsverket.se/parkslide/